Vrijdag 23 april is de gedenkdag van de patroon van scouting. Deze dag is een gewone  werk- of schooldag daarom vieren veel scoutinggroepen deze in het weekend.Over de hele wereld houden zij speciale opkomsten soms met de hele groep van  Bevers tot  Rover scouts.

Sint-Jorisdag

Vrijdag 23 april is de naamdag van Sint Joris de beschermheilige van Scouting. Tegenwoordig wordt de dag lang niet meer bij alle groepen gevierd. Vooral (van origine) Rooms-katholieke scoutinggroepen vieren het feest nog, en dan in het eerstvolgende weekend na 23 april. Deze dag heet bij scouting Sint-Jorisdag. Het vroegere thema ridderlijkheid is nu verschoven naar goed en kwaad.

Sint Joris en de Draak

Het verhaal van Sint Joris en de Draak gaat over de held Sint Joris die bij Scouting ieder jaar herdacht wordt. Een ├ęchte scout verzint zijn versie van het Sint-Jorisverhaal natuurlijk zelf, maar als je ├ęcht geen inspiratie hebt, kun je altijd een van onderstaanden verhalen erbij pakken.

Het verhaal van Sint Joris en de draak kan je vinden bij scoutpedia